Hudtype tabel.
Hudtype (1)
Beskrivelse Karakteristik (2)
Farve Hudens reaktion på solen ved: Anbefalet
behandlingstid
så solskoldning
undgås
(3)
Solskoldning Bruning
1 Hud: Meget lys
Fregner: Mange
Hår: Rødligt
Øjne:
Blå, svagt brunlige
Nordisk
type (2%)
Altid, smertefuld Ingen rødme efter
1-2 dage, hvid
hudafskalling
Sol nr. 1: 4 min
Sol nr. 2: 5 min
Sol nr. 3: 8 min
Sol nr. 5: 5 min
2 Hud: Lidt mørkere
Fregner: Nogle
Hår: Blond, brunligt
Øjne: Blå, grønne, grå
Nord-
europæisk
type (12%)
Altid, smertefuld Næsten ingen
farve, hvid
hudafskalling
Sol nr. 1: 5 min
Sol nr. 2: 6 min
Sol nr. 3: 9 min
Sol nr. 5: 6 min
3 Hud: Lys til lysebrun
Fregner: Ingen
Hår: Mørk blond, brunt
Øjne: Grå, brune
Mellem-
europæisk
type (78%)
Næsten ingen,
svag smerte
Rimelig farve
Sol nr. 1: 6 min
Sol nr. 2: 7 min
Sol nr. 3: 10 min
Sol nr. 5: 7 min
4 Hud: Brun, mørk
Fregner: Ingen
Hår: Mørk brunt
Øjne: Mørke
Sydlandsk
type (8%)
Meget sjældent Hurtig og let
Sol nr. 1: 8 min
Sol nr. 2: 9 min
Sol nr. 3: 11 min
Sol nr. 5: 9 min

(1)    Baseret på sund hud, i henhold til Kindl / Raab Fitzpatrick, Pathak o.a.
(2)    Global fordeling i Centraleuropa.
(3)    Længden af første solbehandling (uden faktorbeskyttelse) så solskoldning normalt ikke vil forekomme. Ved efterfølgende solbehandlinger kan tiden øges med 20-30% pr. gang, så længe solskoldning ikke opstår. Læs denne vejledningen grundigt.


Gode råd ved brug af solarier
1. Bestem din hudtype efter ovenstående skema. Følg omhyggeligt instruktionen til solariet og især anbefalingen af behandlingstid.
2. Har man en hudlidelse, bør lægen kontaktes, hvor vidt det kan anbefales at tage sol. Lider man af akne eller psoriasis, vil sol sandsynligvis være gavnlig.
3. Såfremt brug af solarium fremprovokerer en allergisk hudreaktion, bør man ikke tage sol.
4. Evt. makeup skal fjernes inden solbehandling. Det kan anbefales at tage evt. smykker af.
5. Nogle former for medicin kan give lysfølsomhed eller pigmentforandringer. Vær opmærksom på informationen på den aktuelle medicin. Kontakt evt. lægen for yderligere oplysninger.
6. UV-stråling er skadeligt for øjnene. Det anbefales at bruge beskyttelsesbriller. Især hvis man har fået en øjenoperation.
7. Vær opmærksom, på at overeksponering kan forårsage solskoldning.
8. Faktor- og selvbruner-lotions kan have indflydelse på solbehandlingen. Det anbefales at tage et bad senere efter solbehandlingen samt bruge en god fugtighedslotion.
9. Hvis en voldsom hudreaktion med evt. vabler skulle opstå efter solbehandlingen, bør lægen kontaktes.


Sollys - hvad er det egentligt?
Solen giver os lys - det kender vi alle til. Og lys er bl.a. liv og energi. Men, udover lys giver det elektromagnetiske bølgeområde også energi, som vi ikke kan se med det blotte øje. Det giver infrarød og UV bestråling. Den infrarøde bestråling (IR), som vi opfatter som varme, har længere bølgelængde end lyset. Og den ultraviolette bestråling (-eller UV lyset) har kortere bølgelængde end lyset. UV lyset deles op i tre grupper:

UV-A - UV-B - UV-C

UV-A bestrålingen har den længste bølgelængde og UV-C den korteste. UV-C strålerne filtreres bort af jordens ozonlag og det sker også for en vis mængde UV-B stråler.

I fortsættelse af dette vil vi senere tale mere om UV-lys og ikke om UV-stråler, som egentlig er den korrekte betegnelse.


Sådan fungerer et solarium
Nutidens solarier giver et lys, som i stor udstrækning minder om sollyset. I moderne solarier benytter man sig af to forskellige lyskilder: solrør og højtrykslamper (-som oftest ansigtsfelter). Solrøret er ofte længere end din kropslængde. Den strøm, der passerer gennem solrøret giver et meget kortvarigt og usynligt UV-C lys i solrørets gasblanding. UV-C lyset stoppes imidlertid af solrørets glas. Inden i solrøret findes der et pulver, som omdanner UV-C lyset til synligt lys og UV-lys. Den største del af energien findes i det område, som giver UV-A lys. Blot en lille del, ca. 2-3 %, er UV-B lys. Det drejer sig om at påvirke balancen imellem UV-A og UV-B ved at vælge forskellige lyspulverblandinger.

Højtrykslamperne fungerer nogenlunde på samme måde. De er væsentlig mindre i størrelse end solrøret, men har større effekt, som oftest 500 Watt. Højtrykslamperne har intet lyspulver og de er konstrueret med et glasmateriale, som også slipper de korte, skadelige bølgelængder igennem. Derfor er der installeret beskyttelses filter/glas foran pærerne i solariet. Som en sikkerheds foranstaltning, starteransigtspærerne ikke hvis glasset er væk.

Der findes mange forskellige typer /mærker af solrør og højtrykslamper. Vi følger konstant med udviklingen på markedet.

I et diagram over et solrør og/eller en højtrykslampe vil man kunne se, hvilke spektrale egenskaber f.eks. et solrør har og hvilke egenskaber sollyset har, når det rammer jordens overflade. Et sådant diagram har to akser - en vandret og en lodret. På den vandrette akse angives lysets bølgelængde, der måles i nanometer (nm). Og lysstyrken, der måles i watt pr. nanometer (W/nm), angives på den lodrette akse. På kurverne vil man kunne se, at solariet giver mindre effekt end solen på UV-B området og højere på UV-A området.


Hvordan reagerer huden ved solbadning
Når huden får ultraviolet lys fra solen eller et solarium, sker der to ting:

UV-A lyset gør at man bliver brun med det samme. En lille mængde UV-B gør, at der bliver opbygget nye pigmentkorn i huden, der langsomt bevæger sig op mod hudens yderste lag.

Moderne solarier har stærkere UV-A lys og svagere UV-B lys end solen. Når du solbader i et solarium, kan man næsten se, at huden bliver gråbrun med det samme.
Det er UV-lyset, som giver denne direkte pigmentering, der ikke holder farven så længe.

Den pigmentering eller solbrunhed, som holder længe, får man gennem doser af UV-B lys (-eller højere doser af UV-A lys), der stimulerer de celler (melanocyter), som opbygger nye pigmentkorn (melanin). Pigmentkornene, der ligger længere nede i hudlagene, er fra begyndelsen lyse. Når pigmentkornene langsomt bevæger sig op til yderhuden bliver de mørkere og får en rødbrun farve. Det tager ca. 3-5 dage for pigmentkornene at bevæge sig opad.

Det er UV-A lyset og syren i blodet som gør, at pigmentkornene bliver mørkere. På deres vej mod yderhuden flader pigmentcellerne ud og får en beskyttende funktion.

Samtidigt sørger UV-B lyset for, at det øvre hudlag bliver noget tykkere. Man bliver solbrun og huden opbygger sin egen beskyttelse mod UV-lys. Er man solbrændt, burde man holde nogle ugers pause fra solbadning, da huden langsomt bliver lysere og lysere.

Kortfattet: UV-B lyset sætter pigmentproduktionen i gang og UV-A lyset farver pigmentet mørkt. Eftersom UV-A og UV-B lyset samarbejder, får huden et naturligt beskyttelseslag mod UV-lyset. Pigmenteringen og fortykkelsen af huden er naturens måde at beskytte de underliggende væv på. UV-B lyset stimulerer derudover produktionen af “solhormonet” Vitamin D3, der omdannes til kalcium der samtidigt styrker knoglerne. Andre positive virkninger er bedre blodcirkulation, et højere immunforsvar og forbedret iltoptagningsevne.


Forskellige hudtyper reagerer forskelligt
Når man solbader i et solarium, sættes samme biologiske processer i gang, som når man er ude i den naturlige sol. For at man kan få en smuk og holdbar solbrun farve, kræves det, at solariet har et spektrum med både UV-A og UV-B lys.

I solariet kan man tilpasse sin solbadningstid efter sin hudtype og samtidigt følge visse regler. Verden over skelner man imellem 6 forskellige hudtyper. I Europa optræder nedenstående hudtyper hyppigst:

Hudtype 1: Meget lys hud, fregner, rødligt hår, blå svagt brunlige øjne, nordisk type.

Hudtype 2: Lidt mørkere hud, måske nogle fregner, blond/brunligt hår, blå/grønne/grå øjne, nordeuropæisk type.

Hudtype 3: Lys til lysebrun hud, ingen fregner, mørk blond til brunligt hår, grå eller brune øjne, mellemeuropæisk type.

Hudtype 4: Brun/mørk hud, ingen fregner, mørkblond til brunt hår og mørke øjne, sydlandsk type.


Solbad altid fornuftigt - et par Gode råd
Solbad aldrig så længe, at du får soleksem, hudirritation eller at huden bliver rød. Det lyder måske som en selvfølge, men det er let at glemme. Er skaden imidlertid sket og er du blevet solskoldet, skal du efterfølgende beskytte huden og undgå sollys, til huden er kommet sig.

Hvis en voldsom hudreaktion med evt. blærer skulle opstå efter solbadningen, bør lægen kontaktes.

Du skal aldrig forsøge at fastholde en dyb solbrun farve året rundt ved at solbade i et solarium. Det er vigtigt, at man ikke overskrider den anbefalede maksimale eksponeringstid for ultraviolet lys.

Følg altid brugsanvisningerne når du skal solbade. Følg hudtypetabellen i solcenteret eller ovenstående.

Tænk på, at solrør er stærkere de første 1-200 timer og “tager mere fat”.

Brug altid beskyttelsesbriller, når du solbader i et solarium. Bruger du kontaktlinser, bør de fjernes inden solbadning.

Rengør ansigtet. Solbad ikke med kosmetik. Fjern også alle smykker. Man skal ikke bruge solbeskyttelsesmidler i et solarium.

Vores solarier er typegodkendt og er godkendt efter dansk lov. Nogle former for medicin (visse akne- og nervemidler, nogle typer hjertemedicin og visse antibiotika) kan give lysfølsomhed eller pigmentforandring. Vær derfor opmærksom på informationen på den aktuelle medicin. Kontakt evt. lægen for yderligere oplysninger.

Såfremt brug af solarium fremprovokerer en allergisk hudreaktion, bør du ikke tage sol.

Har du en hudlidelse, bør lægen kontaktes, hvorvidt det kan anbefales at tage sol. Lider du af akne eller psoriasis, vil solbadning sandsynligvis have en gavnlig effekt.

Solbad forsigtigt i begyndelsen. Senere kan solbadningstiden gradvis forøges. For at finde ud af, hvor meget sol man kan tåle, bør man vente 48 timer imellem første og anden solbadning. Man skal aldrig solbade mere end én gang om dagen. For at bibeholde en flot solbrun farve er det rigeligt at solbade 1-2 gange om ugen.

Man bør tilpasse sine solbadningstider - både i den naturlige sol og i et solarium - så det ikke overstiger 50 MED* p.a. Det vil sige 50 tilfælde af solbadninger, uden at man brænder sig (div. helseorganisationers anbefalinger kan variere fra land til land).

*MED er en forkortning af Mindste Erytem Dosering. En MED = den soltid, der giver en mindre synlig rødme af huden 8-24 timer efter solbadning.

Husk, har man svært ved at blive brun på stranden, har man også svært ved at blive brun i et solarium.


Solbad hjemme inden udlandsrejsen
Om vinteren har man ofte en dårlig grundbeskyttelse i huden mod sollys. Derfor er der ganske stor risiko for, at man brænder sig, når man tager på solferie i udlandet. Man kan forbedre hudens egen beskyttelsesevne ved at solbade i et solarium inden udlandsrejsen. Men, beskyttelsen bliver ikke lige så god som i den naturlige sols påvirkning, eftersom solariets lys først og fremmest påvirker pigmenteringen og ikke så meget fortykkelsen af huden. Vær derfor forsigtig i begyndelsen af ferien.


Solens positive effekt
Mange forskere verden over anser solens positive effekter for værende vigtigere end de negative. De fleste er enige om, at et moderat antal solbadninger giver positive synergieffekter i menneskekroppen, frem for alt fordi der opbygges vitamin D3, som forebygger mange svære sygdomme.
Flere forskere mener, at solbadning forebygger prostata, bryst- og tarmcancer samt knogleskørhed. Desuden giver en let solbrun kulør en herlig følelse af velbefindende samtidigt med, at man føler sig frisk og godt til mode, når man er solbrun.


Risiko ved at solbade ude og inde
Som omtalt tidligere, skal man være forsigtig og ikke overdrive solbadning. Det antal forbrændinger, som man får og den hudtype man har, er afgørende for, om man senere i livet vil få hudforandringer. Dette faktum har været velkendt længe. Hvis man følger allerede omtalte råd og solbader med måde, minimerer man risici.

Der findes ingen undersøgelser de sidste par år der har kunnet påvise nogen sammenhæng mellem hudcancer og solbadninger med måde.

Vi ønsker god fornøjelse med solbadningen.

Kilde: Dan-Sun Europa Aps, Svensk Solarieforening og Alisun Sunguide.

ADVARSEL!
Ultraviolet stråling kan beskadige øjne og hud. Læs brugsvejledningen omhyggeligt.
Brug beskyttelsesbriller. Visse typer medicin og kosmetik kan øge følsomheden.

 

[Til forsiden]